Is het vintage, antiek, brocante of tweedehands?

In de wereld van de gebruikte spulletjes vliegen de termen je soms om de oren. Vintage, antiek, brocante, tweedehands: het gaat allemaal om meubilair, kleding of andere spullen die al eens eerder een eigenaar gehad hebben. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze benamingen? Wanneer is iets vintage, antiek of brocante en wanneer gewoon tweedehands? Ook in onze kringloop in Alkmaar is het vaak onderwerp van gesprek. Daarom besloten we er een artikel over te schrijven. Wilt u dus voor eens en altijd weten wat de juiste naam is voor een gebruikt goed? Lees dan snel verder! 

Tweedehands

Allereerst de term tweedehands. Die zegt eigenlijk precies wat het is: als koper ben je (minimaal) de tweede eigenaar van het item. ‘Hand’ betekent hier namelijk eigendom. Tweedehands is dus een verzamelnaam voor alle goederen die al eens eerder in het bezit van een ander zijn geweest. Ook vintage, antiek en brocante items zijn vormen van tweedehands spullen. 

Vintage

Dan vintage. Vintage is ontzettend trendy, en daarom noemen veel mensen hun tweedehands spullen graag zo. Op die manier klinkt het toch net wat spannender en kan je er al snel een paar euro meer voor vragen. Toch is het zeker niet zo dat je alles maar zomaar als vintage kan bestempelen. Echt vintage meubels, kleding, tassen of andere (woon-)accessoires moeten namelijk aan twee voorwaarden voldoen. Ten eerste moeten ze tussen de 25 en 100 jaar oud zijn. Wat als vintage geldt, verschuift dus steeds. Nu is iets uit de jaren ’90 ook vintage, terwijl dat 10 jaar geleden nog niet zo was. Een tweede eigenschap van vintage is dat het een goede kwaliteit heeft. Een T-shirt van de H&M uit 1995 is dus geen vintage, maar een broek van Hugo Boss uit die tijd bijvoorbeeld wel.

Antiek

Antiek is een term die meubilair en andere spullen aanduidt die minstens honderd jaar oud zijn. Antieke items zijn dus spullen die nog ouder zijn dan vintage items. Omdat honderd jaar geleden vrijwel alles nog met de hand werd gemaakt, gaat het vaak om unieke producten waarvan je niet snel een tweede exemplaar zal vinden. Antiek is dus zeer zeldzaam. En aangezien men in die tijd ook producten maakte die lang mee moesten gaan (en ze gaan dus daadwerkelijk ook al meer dan een eeuw mee), is antiek vaak van zeer goede kwaliteit. Deze combinatie van kwaliteit en zeldzaamheid merk je ook in de prijs: antiek is zeer kostbaar.

Brocante

Tot slot brocante: dat is een term uit Frankrijk, waar het vlooienmarkt of rommelmarkt betekent. Wat u hierover moet weten is dat de lat op dit soort Franse rommelmarkten nét ietsje hoger ligt dan op de standaard markten in Nederland. Op een brocante worden doorgaans met name speciale en wat oudere producten met landelijke uitstraling aangeboden, die je niet snel ergens anders tegenkomt. Brocante is vergelijkbaar met vintage, maar het gaat bij brocante meer om curiosa en interessante hebbedingetjes. Denk aan een bijzondere gieter of een statige eikenhouten kast.

Deel dit bericht

Zien wat wij allemaal te bieden hebben bij Uitdragerij 15?

Volg ons via social media en blijf op de hoogte van alle nieuwe aanwinsten!

Scroll naar boven