Tweedehands is duurzaam: zoveel CO2 bespaart u door gebruikte spullen te kopen

Veel mensen doen graag tweedehands hun inkopen omdat ze er veel geld mee besparen. Daarnaast kunt u in een kringloopwinkel unieke spulletjes vinden, die u nergens anders tegenkomt. Maar er is nog een reden waarom steeds meer mensen ervoor kiezen om hun kleding, inrichting in onze kringloopwinkel te kopen in plaats van nieuw: duurzaamheid. Want wat er al is, hoeft niet meer geproduceerd te worden, met alle CO2-uistoot die daarbij komt kijken. Benieuwd wat u gemiddeld aan CO2 bespaart als u tweedehands inkoopt? Lees dan snel verder.

Tweedehands kleding en duurzaamheid

De kledingindustrie is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Volgens berekeningen van de Europese Unie werd er in 2020 voor de productie en het transport van kleding van één persoon 270 kg aan CO2 uitgestoten. Wat u gemiddeld bespaart aan CO2-afdruk door tweedehands te kopen, ziet u in onderstaande tabel.

Kledingsoort CO2-voetafdruk (in kg)
Jeans 33,4
T-shirt 7
Leren jas 176
Schoenen (paar) 5,8
Trui  9,6

CO2-besparing gebruikte meubels

Hoewel wat kleiner dan bij kleding, moet ook de CO2-uitstoot van meubels niet onderschat worden. Tel daarbij op dat vintage meubilair doorgaans een veel doorleefder uitstraling geeft aan je interieur, en het is goed te begrijpen waarom ook rijke mensen tegenwoordig steeds meer kiezen voor tweedehands meubels! Wat u gemiddeld bespaart aan CO2 door gebruikte meubels te kopen, vindt in de tabel.

Type meubel CO2-voetafdruk (in kg)
Fauteuil 43
Bankstel 90
Eettafel 25
Stoelen 27 (per stoel)
Tweepersoonsbed 114

CO2 besparing overige spulletjes

Naast kleding en meubels staat onze kringloopwinkel vol met nog allerlei andere praktische en ontzettend duurzame spulletjes. Denk aan soeppannen, superleuk speelgoed, de mooiste boeken en elektra. Ook door deze spullen gebruikt te kopen, kunt u uw ecologische voetafdruk flink terugdringen, zoals u kunt zien in onderstaande tabel.

Item  CO2-voetafdruk (in kg)
Laptop 300
Soeppan 1,91
Boek 7,5
Kilo plastic speelgoed 3,53
Fiets 96

Deel dit bericht

Zien wat wij allemaal te bieden hebben bij Uitdragerij 15?

Volg ons via social media en blijf op de hoogte van alle nieuwe aanwinsten!

Scroll naar boven